Pagini

Persoane interesate

Materialele care apar pe acest blog
aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.

miercuri, 27 iulie 2011

Omul victimă

         Nu cred să existe mârşăvie mai mare decât aceea a omului victimă. Am crezut mereu în moralitatea modestă, în punctul de perfecţiune uman - un loc din care se vor fi desprins şi cele mai mari greşeli în ceea ce priveşte natura umană. Ne place să fim văzuţi cu ochi buni, de aceea oamenii sunt mereu buni, orice ar face, orice ar zice, ei sunt mereu oneşti şi umani. Însă, ce înseamnă a fi uman? Aproape că ne-a intrat în buzunar, în reflex să numim perfecţiunea ca fiind umană. De ce nu ar fi şi perfidia? De ce ar fi totul uman, bun, iar restul inuman şi rău? Nu vin toate de aici, din omul lovit de soartă, din mănunchiul orgolios?
          Cei mai periculoşi oameni nu sunt barbarii, cei care au inscripţionată pe frunte o urmă a durerii şi a sălbăticiunii. Nu! Cei mai periculoşi sunt timizii, ăia de nu ies niciodată în evidenţă, de afli doar cu lupa de ei. Nu există mârşăvie mai mare, nu există nimic pe lume mai urât şi mai odios decât falsa blândeţe a unor sofişti ce zâmbesc dulce. Prostul îţi dă în cap din prostie! Vulpea îţi dă în cap dintr-un motiv. Ba chiar îl împinge pe prost să atace. Chiar dacă vorbim de o cauză comună, de un final tragic, în care un om este terfelit la propriu, prostul nu ştie, el sare, se aruncă, în timp ce falsul altruist salivează şi proiectează. Crima plănuită este cu mult mai mult decât neştiinţa, orbirea de moment, impulsul visceral; ea arată cu adevărat cruzimea în toată sălbăticia ei, în toată goliciunea ei, iar răul cu adevărat rău este doar atunci când este plantat, când este aruncat, când este pus la dospit şi prefăcut în fapt. 

5 comentarii:

Toteu spunea...

eu am vazut cum reactioneaza manipulatorii cand sunt surprinsi in fapt:apeleaza la victimizare.chestia e ca sunt rari oamenii care sa fie aceiasi in gand,fapta si simtire,iar pe acesti manipulatori,asa ii prinzi:prin neconcordanta aceasta.in plus pt cei ce se autovictimizeaza,publicul conteaza,tu esti doar unealta.pe blogul meu am expus intentionat ceva,omul a venit pe blog,a cantat serenade,iar la telefon:orgoliu,lipsa de respect si asteptari nefondate.

George Colang spunea...

Intrebarea este: oare nu suntem toti intr-un fel sau altul niste victime?

Toteu spunea...

cred ca conteaza ce anume vrei sa demonstrezi,caci am simtit si eu asta cu "toti suntem victime".

Camelia spunea...

Un articol vehement.`Un exemplu ar fi fost i mai bun sa intelegem ce anume te-a determinat sa scrii asta. Pentru ca atunci cand zici victima te gandesti la cineva care a suferit o trauma fara sa vrea.Ma gandesc la cineva care a fost o victima a cancerului. Mi-a zis ca o sa moara si nu am vrut sa cred...credeam ca mai are sanse. O snsa la viata stiu ca el ar fi vrut, altceva nu....Asta e unul din motivele pentru care nu inteleg articolul tau.

George Colang spunea...

Camelia: este vorba despre omul victima, omul actor, fals.

Faceți căutări pe acest blog