Pagini

Persoane interesate

Materialele care apar pe acest blog
aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Frizerul


            În goana cu care ne hrănim la fiecare pas, găsim şi ciobul cu care falsificăm orice trăire autentică. Una dintre himerele ce prefac viaţa în iluzie stă înfiptă în gândirea de tip atotştiutor. Credem în noi, în nevoile şi în certitudinile noastre, încât nu mai avem nevoie de nimic altceva. Ne uităm în oglindă şi totuşi fugim de imaginea ce se reflectă dincolo şi întru-ea. Frizerul, în schimb, operează, pe lângă celelalte ustensile, cu oglinda. Poate că singurul om care ştie cum să vadă cu adevărat este frizerul. Noi, în oglindă, ne ascundem imperfecţiuni, ne stârnim speranţe şi reuşite. 
      Frizerul, precum daimonul socratic, are rolul de a te pune pe scenă. El este cel care vede trăsăturile tale, el vede dincolo de tine, culmea, vede în tine, în ceea ce vrei să vadă şi nu numai. Frizerul este esteticianul fără de taină, de el nu poţi fugi, el este acolo ca să te pună faţă în faţă cu temerile tale. Pesemne, frizerul este şi cel care te ajută să te ascunzi cel mai mult de tine, dar şi de ceilalţi. Asemenea daimonului, a fiinţei intermediare, frizerul este cel care unelteşte cu tine, este îngerul şi rugăciunea întocmită şi pusă pe fapte, te duce şi te seduce cu mâinile, te face frumos sau urât, te înţelege şi chiar te suportă. Mâinile sale sunt uneltele divine prin care se nasc noeme, gândurile sale devin pârghii de pus în aplicare, iar alura sa îţi dă virtutea creatoare şi mincinoasă. Frizerii, ca mulţi alţii, sunt acei indivizi care au norocul să ne surprindă în intimul nostru, ei intră acolo unde oceanele pocnesc. Tumultul nostru falacios devine acum o izbândă de tăiat cu fineţe şi simţ graţios. 
        Omul nu se poate ascunde cu adevărat, nici nu are cum; în omenire stă o pată ce uneşte, ce ne pune în spaţiul presărat cu impersonalitate şi foc. De aceea, în făgaşul gândurilor noastre, se găsesc proiecţii comune, pârghii genealogice sau chiar mituri care ne urzesc şi contopesc. Frizerul ne străbate hotarele pentru că străbate fiorul oglinzii, pentru că este un geniu al imaginii, ale temerilor şi drumurile ce par apuse. Noi fugim de noi, de alţii, de toţi şi de toate, însă în viaţă există, chiar dacă nu credem, în zonele cel mai puţin palpabile, indivizi intermediari, cei care ne leagă, fie că vrem, fie că nu vrem, de ceilalţi. Muzicianul ne aruncă în spaţiul artei, frizerul ne pocneşte în spaţiul efemerului. Toate fiinţele intermediare conturează o lume a seducţiei şi a cuceririi. Noi, turma, adulmecăm şi frângem totul cu speranţa de a ne regăsi cumva în impersonalul de faţă, în nemilosul ochi al oglinzii care naşte frunze apuse şi speranţe deşertice.  

9 comentarii:

GanduriMurdare spunea...

Sa inteleg ca te-ai tuns de curand ;))

Dar acum sa revin la partea serioasa, ai dreptate in ceea ce priveste oglina, din pacate multa lume vede doar iluzia creata si nu ceea ce face ea cu adevara, adica faptul ca arata persoana din spatele ochiilor.
Legat de frizer as putea spune ca este un servitor si aici am sa dau niste fraze din "La vita e bella" care in vizunea mea au o oarecare legatura:"Tu servesti.Dar nu esti un servitor.","A servi e o artã supremã.","Dumnezeu este primul servitor.","Dumnezeu îl serveste pe om,dar nu e servitorul omului."; aidoma frizerului care il serveste pe om, dar nu e servitorul lui.

Ghebossu' spunea...

O sa-i spun asta frizerului meu dupa ce o sa-l rog sa-mi faca o freza de tip Beckham.

Amanta ta spunea...

George, George, intotdeauna am admirat felul tau de a scrie, de a gandi, bla bla bla... Dar am o intrebare, ideea asta de unde-ti veni ? Ai fost cumva azi la frizer ;))

Offshore spunea...

Ganduri murdare@ nu m-am tuns astazi. nu m ai prins! ;)

Offshore spunea...

Ghebossu@ Asa sa faci!

Offshore spunea...

Amanta ta@ Am fost ultima oara la frizer pe 21 oct:)) De atunci mi a venit ideea:))

Amanta ta spunea...

Si din 21 octombrie, tot la acest subiect te-ai gandit :))) Minunat.

Offshore spunea...

Amanta ta@ Ce sa fac si eu...

Amanta ta spunea...

Mda.... ce sa faci? Pe criza asta ;)

Faceți căutări pe acest blog