Pagini

Persoane interesate

Materialele care apar pe acest blog
aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.

duminică, 21 noiembrie 2010

Ce este deziluzia?

       
     Există oameni care ştiu să se joace cu inima şi focul tău, aceşti păpuşari amestecă umanul cu stratul cel mai subţire al nimicului, ei ştiu să te facă să plângi chiar şi atunci când lumea ta e crudă, umilă, sortită câştigului. Ei sunt iluştrii păpuşari, oameni dintr-ale timpuri ascunse, ce ţin să aducă şi cea mai umilă minciună în spaţiul cauzalităţii tale. Te sufocă cum ştiu ei cel mai bine, te adoră şi te iubesc cu lacrima perfidă şi avidă de durere. Nu mai pot să le fac faţă, sunt mult prea şireţi, prea iuţi, mânaţi de furia mea de a ucide cu autenticitate. Poate că în nebunia cu care m-am înrolat, adică cu casca plină de iluzii adevărate, am ajuns să-i şi sprijin, să le ofer torţa cu foc şi oceane. Camus spune că absurdul se găseşte în planul de întâlnire al omului cu viaţa, cu lumea, cu oceanul societăţii. Eu zic că este absurd să plângi după lacrimi, să vrei să iubeşti ca prostul, ca ultimul păcătos lovit de cea mai mare minciună, de una dintre cele mai mari şi cele mai frumoase minciuni din toate câte sunt. Şi mă rog, ce are dacă e absurd? Contează? Fie că încercăm să dezvăluim lumea cu elanuri metafizice, fenomenologice, hermeneutice, fie că spunem cu nesaţ că totul e absurd, tot nu contează, nu are sens să ne amăgim cu doctrine şi iluzii epistemice, are rost să ne minţim, oricum o facem în fiecare zi…5 comentarii:

free spirit spunea...

Da, asa este cum zici...dar din pacate lumea e plina de astfel de "papusi" si se ajunge la o imitatie morbida, un soi de autism social din care iesim cu totii plangand si intreband "De ce mie mi s-a intamplat?". Evident, intrebarea e gresita, la fel ca si scopul si persoana cui ii e adresata...

Offshore spunea...

free spirit@ Foarte frumos spus. Exact asa e. Stam si ne intrebam, dar tot noi ne adancim in tot felul de mizerii. Greu de facut, in cazul asta, usor de zis...

silvia spunea...

Nu are rost sa ne chinuim,dar totusi, nu putem trai fara iubire si toate starile astea pur umane.

Offshore spunea...

silvia@ Nu are rost nici sa ne punem problema daca are rost;)

Gabi spunea...

Ii dau dreptate lui Marcel Proust, dragostea este tortura reciproca. Depinda insa cine este papusarul si cine papusa. Foarte frumos articolul, ca de obicei:)

Faceți căutări pe acest blog