Pagini

Persoane interesate

Materialele care apar pe acest blog
aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.

luni, 28 iunie 2010

Totul este retorică

    Filosofia a fugit de retorică şi s-a întâlnit cu ea după colţ. Matematica ţine să fie instrumentul raţional, dar uită că nu există aşa ceva. Aproape toate principiile logicii sunt precare. Nu există sistem care să nu pocnească în propria lui creaţie. Fizica dărâmă empiric multe ecuaţii care ar trebui să aibă în vedere tocmai punctul de pornire. Nu spun că nu există nimic, ca un iubitor de solipsism, ci că totul are o valenţă poetică, retorică, sofistică, culmi vecine cu eroarea care ţin să ne arate că şi adevărul este "precar". Cum să ajungem la adevăr dacă totul este bătut în cuie? O răsturnare a tuturor valorilor nu mai este valabilă, o revoluţie kantiană nu mai este posibilă, ştiinţa este o religie care are iz de tămâie, canoane şi cutume perimate şi sugrumate voit de unii şi de alţii. Dinamita nihilismului nici nu poate fi gândită, deconstrucţia la fel, totul este ţinut în braţe de un sistem care, culmea, caută valori! 

7 comentarii:

EO spunea...

Mda, o dilema interesanta, presarata si ea (pana si) cu imposibilitatea lui umwertung aller werte (reviziuirea tuturor valorilor) ...
Este simplu, trebuie refacut un cod al legilor care sa fie respectat orbeste, nu pus la indoiala. Democratia a fost inteleasa ca dez-unitizare, o orgie a bunavointelor.
Recomand Razboiul Sfarsitului Lumii (Llosa) si filmul Octpob (rusesc). Credinta, in tot ridicolul ei plin de frumusete, detine rezolvari pentru formulari si trairi de orice fel (matematice, filosofice, fizice etc). Legislatia coerentei se afla intr-un tel comun, iar singurul tel comun este Dumnezeu.
Incepand de la Picolo della Mirandola, pana in perioada pre-kantiana, incercarea neo-aristoteliana/ platonista de unificare a tuturor religiilor, tocmai faptul in sine a generat mai degraba discrepante decat a provocat coeziune. In fine, Dumnezeu este PACE, iar solidarizarea in jurul unui concept de asemenea anvergura... ne-ar mutea elibera de maracini.

Offshore spunea...

Nu stiu daca solutia sta intr-un principiu care uneste totate valorile. Nu crezi ca deja se intampla sa plecam si sa ajungem tot la el? De la presocratici pana-n zilele noastre tot ne miscam in jurul nemiscatului care misca (Urstoff). Credinta, ca tot spui ca rezolva totul, nu o face deja? Mie mi se pare ca stam pe loc, sincer...

Joker spunea...

Stam pe loc tocmai ca ne miscam prost!
Fiecarte cu credinta..in/pe limba lui.
Credinta? Ok! Insa ce te faci cu oamenii.
I-am pierdut pe drum.
Educatia naste monstrii, maneaua produce indivizi(eficienti)fast-food in orice...
Comitetele, familiile, facultatiile etc sunt producatoare de automatisme, artefacte si multe alte simulari. Premisa? Se misca. Asta e important. Sa participi! Olimpiada capiatului optimist cu aura stralucitoare "speranta"!!!?
Ba si nu doare:)
Culmea!!

Offshore spunea...

Joker@ Traim intr o societate de consum care isi devoreaza indivizii...

Joker spunea...

Dupa precum veziiNiimeni nu are interesul sa o salveze..sa-i ofere ceva! O mana , un cuvant..o inima.
Canibali ai traditionalismului, ai familiri/lialismului sec,gol...si sa nu zic mai multe!
Am ajuns la momentul in care nimeni nu se mai poate Reinventa!
De la 2 in sus !!!

delta spunea...

"ştiinţa este o religie care are iz de tămâie, canoane şi cutume perimate şi sugrumate voit de unii şi de alţii"

Eh, nici chiar așa...

Offshore spunea...

delta@ dar cum?

Faceți căutări pe acest blog