Pagini

Persoane interesate

Materialele care apar pe acest blog
aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.

joi, 10 iunie 2010

Despre draci şi îngeriPartea scrisă de înger.


       Există un conglomerat de forţe care năpădesc firea umană. Unele sunt negre, iar altele sunt albe. Un soi de pâlnie care cerne lacrimile focului şi care ucide orice tornadă. Demonii din noi sunt hazlii, au curajul să se prefacă în îngeri şi să zâmbească. Un drac frumos poate fi un prieten de nădejde, un actor ilustru ce îţi dă putere în clipe ineluctabile. Dracii sunt isteţi, au capacitatea să se metamorfozeze în orice. Ei nu ţintesc în jos, ei duc în sus tocmai ca să te coboare. Îngerii sunt puri, noumenali, ei nu zâmbesc incitant, ci cât se poate de natural. Sunt frumoşi prin culoare şi puternici prin pubertate. Asul unui câştigător poate fi întoarcerea la mirarea inocentă, cea care îi purta pe filosofii greci pe culmi. Îngerii, spre deosebire de draci, nu se pot metamorfoza, scopul lor fiind par excellence virginul. Dracul corupe, dezvirginează teritorii, el înscăunează valori şi distruge canoane. Funcţia lui este veşnic cotropitoare, pusă pe şotii şi jucăuşă. Virginul este laconic, atitudinea lui fiind măgulitoare, înduioşătoare. Demonul este desfăcătorul de drumuri, el atacă tot ce este necălcat în tine, stinge ape şi aprinde focuri, totul pentru a corupe. Dracul nu este negativ. Îngerul nu este pozitiv. Cu aceste reţete lucrăm noi, turma, cei care ne punem mâna la gură, atunci când considerăm că am greşit cu ceva. Aceste forţe sunt incisive prin ele însele. Gilles Deleuze descrie fenomenul forţelor care stau la obârşia voinţei de putere exact aşa. Dacă înţelegem mecanismul ascuns al inconştientului, atunci putem să ne rupem complet de bariere, să distingem cu adevărat dincolo de bine şi de rău. Mecanismul care se încleştează ţine de o atomică complementară. Când vorbim de drac sau de înger, vorbim de disimulare, de o conjunctură incipială care se joacă în tine şi cu tine. Tu nu eşti nimic mai mult decât un joc de note muzicale, dictate şi orchestrate cu migală de nişte forţe ascunse. Anatomic, biologic, dacă vrei, toate elemente care întregesc psihosomatic structura noastră sunt în noi prezente, ele nu fug, sunt acolo şi ne fac concret cu ochiul. De la jungla care joacă în noi la aşa zisul adevăr care face din noi nişte subiecţi goi, este un mare drum, o prăpastie care falsifică orice speranţă de a ajunge cu adevărat la esenţa noastră.

Partea scrisă de drac.
* Ca să înțelegi întru-totul acest articol ar trebui să ştii unele lucruri:

Să ştii ce este voinţa de putere în accepţiunea lui Nietzsche.
Să ştii exegeza cu privire la conceptul mai sus amintit.
Să fi citit Deleuze, Nietzsche, Vattimo, Cioran, Heidegger - cu privire la conceptul de voinţă de putere.
Să poţi să distingi analitic şi sintetic.
Să nu fi prost!
Să fi ascultat Wagner!
Să fi citit măcar o singură dată Biblia.
Să ştii câte ceva despre fizica lui Democrit ( cea pură, nealterată de alte doctrine).
Să ştii ce este scepticismul şi cum se manifestă.
Să nu te cheme x. Niciodată nu mi-a plăcut cum sună.
Să fii un bun dansator. Dacă nu simţi forţele în tine, degeaba.
Să te speli pe mâini când ieşi de la baie.
Să nu fumezi!
Să nu fii mimat în pat.
Să nu crezi că tu deţii răspunsuri supreme.
Să fii ideal.
Adică, să nu exişti! 

Offshore ascultă:7 comentarii:

Herta Lucescu spunea...

"Îngerii, spre deosebire de draci, nu se pot metamorfoza" => E mai interesant sa fii drac :)) Asta e tot ce am prins din textul tau..


(Am mai prins eu chestii, dar nu asa semnificative ca cea precizata mai sus )

Offshore spunea...

Herta@ Normal ca este mai interesant, mai ales ca in esenta fortele nu se pot distinge intre ele. In plus, nu ai cum sa fii doar drac, nu ai mai exista, deci trebuie sa ai si o negatie a pozitivului...

silvia spunea...

Mi-a placut concluzia:) Asta inseamna ca accepti lucrurile asa cum sunt, si nu intr-un mod ideal, asa cum ne-am dori toti sa fie:) In cazul de fata, probabil ca la mine se manifesta mai mult partea negativa :P Dar, bineinteles, asta depinde si de conjunctura :)

p.s: Si cu toate astea, nu stiu de ce toata lumea imi spune si ma vede ca pe un inger:)) Ciudat fenomen.......

Offshore spunea...

Silvia@ ai prins ideea:)

silvia spunea...

E clar, acum trebuie sa fiu un pic mandra de mine :P Incep sa ma transform, dar nu stiu daca in drac sau inger:)) Poate o sa aflu mai tarziu:))

Offshore spunea...

silivia@ ideea textului vb de complemetaritate. nu o sa te transformi in drac si nici in inger. esti si una si alta si altceva in plus si tot asa...

silvia spunea...

"si altceva in plus"....partea asta mi-a placut cel mai tare :) ai dreptate:)

Faceți căutări pe acest blog