Pagini

Persoane interesate

Materialele care apar pe acest blog
aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.

miercuri, 5 mai 2010

Mişcarea dadaistă

     Este o atitudine de nihilism continuu, de negare a întregului trecut. Unii interpreţi văd în ea o mişcare ce ţine de sfera răsturnării tuturor valorilor. O mişcare violentă dată şi de epocă. Ea poate fi văzută ca o revoltă brutală. Fiind una dintre mişcările avangardiste, poate fi închipuită ca modalitate reală de a duce mai departe acest curent nihilist. Viziunea se întoarce inclusiv împotriva naturii operei de artă şi intenţia pare a fi distrugerea artei. În mişcarea dada se poate vedea procesul de continuare a nihilismului nietzscheean. Apar ca teme, aici, hazardul, spontaneitatea, absurdul. În locul veşniciei, a ceea ce este bine determinat, apare, acum, absurdul, categorii diferite ce instaurează o nouă mişcare. Avem astfel colajul, fotomontajul, ready-made-ul. Dadaismul mută accentul pe acţiunea artistului. Dadaismul devine, oarecum, un tip de (anti)artă. Este pus sub semnul întrebării inclusiv gustul estetic. Acest tip de manifest cultivă libertatea de exprimare a artistului şi aduce la pachet o formă bizară de relativism. Libertatea poate fi văzută ca arbitru absolut ce instaurează şi dictează noile norme culturale. 


Offshore loves  Dirty Diana! 


13 comentarii:

Silver spunea...

Thanks for your comment and explanation about the translator. That's ok, sweetie. You're right, there are quite many blogs that do not have translator but i still visit those lovely blogs.

~Silver

kid4ever spunea...

libertatea de exprimare este cel mai bun lucru ce ni se putea intampla :)

ana spunea...

... cam mare saltul de la Nietzsche si dadaism... ;
alte 'opinii' pt a ne clarifica [eu, adica] ceva mai bine, revenim imediat ce putem;
o zi buna si fara ginduri 'nihiliste' - scuze!- negativ(ist)e

Offshore spunea...

Kid4ever@ Crezi u? Daca este doar impresia ca avem libertate? Crezi ca miscarea avangardista a darmat ceva cu adevarat? Pur si simplu au rostogolit lucrurile si au pus ceva in schimb.

Offshore spunea...

Ana Z@ Daca dai click pe cuvantul ingrosat si colorat din text o sa dai peste un articol care o sa-ti clarifice excelenta putere de sinteza.

strumfita cu esarfa spunea...

la multi ani cu ocazia zilei barbatului :)

Offshore spunea...

strumfita@ iti dai seama ca sunt in extaz! :))) exista asa ceva? :)))

Offshore spunea...

Silver@ I'm here. Have a nice day! :)

Vocea-de-departe spunea...

Cat relativism, tot atata paradox. Libertate între oglinzi. Una a negării vechii dogme, alta a noii dogme.

Offshore spunea...

Vocea de departe@ Miscarea dada aduce totusi ceva. Nu se lasa golita, chiar daca pare un simplu avant ce are o natura nihilista. O sa mai fie pe blog cateva articole pe tema artei iar multe dintre raspunsuri vor aparea acolo.

Dreamer spunea...

Eu am studiat miscarea dadaista in literatura si mi s-a parut interesanta, dar cam lipsita de originalitate. E un fel de gol creativ.

Offshore spunea...

Dreamer@ Frumos spus ,,gol creativ''. F. frumos. Te mai astept.

Vera Spirescu spunea...

cine ar vrea sa afle despre dadaism de pe un blog? niste critica ar fi mai buna, nu?

Faceți căutări pe acest blog